Festival '’Čitalačka zima 2018“ okupila veliki broj posjetitelja u Sarajevu

05. Decembar, 2018.
DOGAĐAJI
Festival ‘’Čitalačka zima 2018’’ koji se održao od 27. novembra do 4. decembra okupio je više od 800 učesnika. Djeca su kroz svijet književnosti, umjetnosti i historije spoznali pozitivne i univerzalne vrijednosti.

Tokom sedam dana trajanja festivala na nekoliko lokacija u Sarajevu, djeca su uživala u raznovrsnom programu kao što su književna druženja, lutkarske predstave te mnogobrojne interaktivne i edukativne radionice. Svake godine festival izaziva sve veći interes, kako kod roditelja tako i interes škola i vrtića.

„Jako sam sretan što sam imao priliku dovesti sina na festival, da se druži sa drugom djecom i da upozna svijet stripa i bajki. Živimo takvim tempom i nažalost nemamo mnogo vremena, ali se uvijek trudimo da svojim sinovima usadimo kulturu čitanja“, rekao je Boris Stojaković jedan od posjetitelja festivala.

Djeca uzrasta od 4 do 14 godina su kroz interaktivne edukativne radionice ušla u svijet online medija, simbola, putujućih izložbi, ginjol lutaka, ali su imali i priliku da učestvuju u izradi optičkih igračaka, spomenika od gline. Pojedine radionice bile su namijenjene djeci sa invaliditetom, kao i slijepoj i slabovidnoj djeci.

Projekat je realizovao Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u saradnji s mrežom za književnost TRADUKI, Naučno arheološkim društvom, JU Bibliotekom Sarajeva, Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

NEDAVNE OBJAVE
 
NEDAVNE OBJAVE