Kako ispravno piti pivo?

22. Juni, 2018.
MAGAZIN
Pivo je najpopularnije piće na svijetu, odmah nakon čaja i vode. Ukoliko vam se ponekad učini da pivo nema pravi okus, miris i nikako vam ne godi, razloga može biti mnogo. Stoga vam donosimo jednostavna pravila ispijanja, točenja i skladištenja piva. Kada otkrijete ove trikove imat ćete dovoljno kontrole nad okusom, mirisom i svim ostalim karakteristikama piva i više ćete uživati u svakom novom gutljaju. Idemo redom:

1.     Pivo treba biti hladno, no ne ledeno. Ledeno pivo može znatno uticati na njegov ukus i neće pružiti pravi užitak. Dok neki vole ledeno pivo, kao npr. Amerikanci, previše ohlađeno pivo je mutno, ne drži pjenu, gubi na okusu i gorčini dok se pojačava njegova slatkoća. S druge strane, pretoplo pivo jako pjeni, gubi se osvježavajući ugljični dioksid i pivo ima bljutav okus. Idealna temperatura za posluživanje piva je između 3 I 5 celzijevihstepeni.

 

2.    Podijeljena su mišljenja i o kvaliteti piva u boci i limenci. Dok će pivoljubci reći da je bolje pivo u boci, stručnjaci pak daju prednost limenci i imaju za to dosta argumentata. Oni smatraju da flaša samo daje sofisticiraniji izgled pivu, dok limenka zadržava njegov pravi ukus, jer u nju ne može prodrijeti svjetlost.

 

3.    Kada je u pitanju čaša iz koje se pije pivo, pivo se pije uglavnom iz krigle, čaše debljeg stakla i debljeg dna. Funkcija debelih zidova čaše jeste što duže čuvaju temperaturu, svježinu i okus piva. Čaše trebaju biti čiste i ohlađene.

 

4.    Dolazimo i do famozne pjene, a osnovno pravilo glasi: nikad ne poručujte pivo bez pjene. Pjena čuva pivo od oksidacije, služi kao izolacija od spoljnih utjecaja i održava temperaturu piva nakon točenja. Pjena također sprečava da CO₂ napusti pivo, a CO₂ daje pivu osvježavajući faktor i veoma je bitan za probavu. Zato pivo na vrhu mora da ima pjenu "debelu bar dva-tri prsta". Ako pijete pivo u vlastitom aranžmanu, nakon prvog sipanja, potrebo je da pivo u čaši odstoji jednu minutu, a nakon toga trebate dosuti ostatak piva iz flaše, kako bi se formirala čvrsta pjena.

 

5.    Pivo ima rok trajanja. Ukoliko vam pivo predugo stoji u frižideru i čeka goste ili dobar povod, trebate znati da se pivo se ne smije dugo čuvati. Postoje neke vrste piva kojima duže čuvanje pogoduje, no standardne vrste piva dugim ležanjem u frižideru izgubit će aromu, pjenušavost i pitkost.

 

6.    Za razliku od drugih alkoholnih pića, pivo se može piti u dugim gutljajima koje će te pustiti da samo skliznu niz grlo. Pravilo ispijanja glasi: Nikad ne mućkajte pivo u ustima. Ukoliko želite probati nekoliko vrsta piva, između svakog pojedite slani kreker ili popite čašu vode, kako biste osjetili razliku između piva.

 

 

NEDAVNE OBJAVE
 
NEDAVNE OBJAVE
 
MAGAZIN

NESCAFÉ Gold - u novom ruhu i s još punijim okusom

14 Maj 2018
Istraživanje kompanije Nestlé provedeno na vlastitim društvenim mrežama o temi međusobnih odnosa pokazalo je: • kako odrasle osobe u odnosu na srednjoškolske dane danas imaju manji krug prijatelja i bliskih ljudi, ali više poznanika • 59% ispitanika smatra da bliskost ne ovisi o trajanju poznanstva • 44% ispitanika odgovorilo je da su im najbliže osobe u životu prijatelji, a 19% smatra da su to brat/sestra • 69% osoba ima nekoga s kime su bili bliski, ali nisu više s tom osobom u kontaktu te žale zbog toga