Ugljikohidrati, šećer i so trebaju našem organizmu

31. Maj, 2018.
Zdravlje
Najvažnije pravilo u ishrani je umjerenost, o čemu svjedoče mudrosti o zdravlju stare 2000 godina koje je potvrdila je i moderna nauka. Smatra se kako nema zdravih ili nezdravih namirnica. Pitanje je samo odabira, kombinacije i količine hrane.

Kada govorimo o umjerenosti u ishrani, nasuprot tome neumjerenost opterećuje tijelo i stvara grozničavo stanje. Kada unesemo višak hrane u organizam, organi zaslužni za varenje postaju opterećeni te nastaje osjećaj slabosti i klonulosti. Posljedica toga je slabljenje funkcije organa za varenje što znatno utječe na naše fizičko, psihičko te mentalno stanje. Dakle, nije riječ samo o odabiru namirnica te je netačno mišljenje da nam samo zdrava hrana može osigurati zdravlje. Naime, postoji i ona ‘’nezdrava’’ hrana kako je itekako potrebna našem organizmu.

Na prvom mjestu nalaze se ugljikohidrati koji se već godinama navode kao glavni uzrok gojaznosti, međutim istina je drugačija. Oni su prijeko potrebni našem organizmu, jer nam obezbjeđuju najveći izvor energije. Mnogi ugljikohidrati se razbijaju i pretvaraju u glukozu, koju potom tijelo koristi kao energiju za naše mišiće dok vježbamo, kao i rad mozga. Također, oni se mogu pretvoriti i u masti, skladištenu energiju, koju tijelo kasnije koristi.

Među najnezdravije namirnice svrstava se šećer. I tu su podijeljena mišljenja posebno nutricionista. Dok jedni zagovaraju potpunu zabranu unosa šećera, drugi smatraju kako šećer ima itekako važnu ulogu u našem organizmu. Šećer je gorivo našeg tijela. Problem nastaje jedino onda kada šećer unosimo u organizam u prekomjernim količinama. Ukoliko unos šećera ne utječe na smanjeni unos druge nutritivno bogate hrane te ukoliko je naša prehrana općenito kvalitetna - bogata svježim voćem i povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima na dnevnoj razini, ribom te bijelim mesom, šećer ne predstavlja problem ili nešto što bismo nazvati ‘štetnim’. Zato nema potrebe da se odreknete omiljenog deserta sve god imate samokontrolu u unosu šećera možete uživati u svakom slatkom zalogaju.

Kada je u pitanju konzumacija kafe, opšta je preporuka da bi maksimalan unos kofeina trebalo da bude do 400 mg/dan što se postiže s 5 šoljica kafe. Naravno, ako konzumirate drugu hranu ili piće s kofeinom poput čokolade ili kakaa, trebala biste računati i na njihov unos. Kada su u pitanju drugi napici npr. energetski, mnogo puta ste pročitali kako su štetni za zdravlje. Međutim, Europska agencija za sigurnost hrane, utvrdila je sigurnost umjerenog konzumiranja energetskih pića. Navedeno je također, da zdrava odrasla osoba može bezbjedno popiti 5 konzervi energetskog napitka dnevno, ali uprkos ovoj činjenici, pojedini odgovorni proizvođači kao što je HELL ENERGY preporučuju jednu konzervu dnevno što je jasno označeno na zadnjoj strani limenke. Jedna konzerva HELL ENERGY sadrži kofeina koliko i jedna šoljica espresso kafe.

Rimljani su so smatrali začinom života. O tome koliko je bila na cijeni najbolje svjedoči činjenica da je pri trgovini zamjenjivala novac. Hiljadama godina unazad, so je smatrana itekako zdravom hranom, a potpuno izbjegavanje ili nedovoljan unos soli je opasan po zdravlje. Na primjer, himalajska ili nerafinisana morska so bogate su mineralima koji doprinose pravilnom radu štitne žlijezde i ubrzavaju metabolizam. Stoga, uz konzumiranje preporučenih količina voća i povrća, sve navedene namirnice možete bez grižnje savjesti unositi u organizam. Ali, umjereno, naravno.

NEDAVNE OBJAVE
 
NEDAVNE OBJAVE
 
Zdravlje

Šta jesti ujutro: Zdrav doručak ne mora biti skup

22 Maj 2017
Zbog čega je važno birati kvalitetne namirnice za doručak? Nije svejedno koju hranu ćemo odabrati za doručak. U prosjeku noću spavamo 8 sati te u tom periodu ne unosimo hranu i vodu. Stoga je nakon buđenja tijelu i mozgu potrebno osigurati kvalitetne namirnice koje će nam dati energiju, ali i utjecati na naše kognitivne sposobnosti poput koncentracije, pamćenja i razumijevanja.