Tri firme iz BiH radit će za Volkswagen, još tri očekuju dobivanje posla

06. Decembar, 2016.
Pozitivna svakodnevnica
Da se i u Bosni i Hercegovini može poslovati na njemački način pokazuje pozitivan primjer automobilske industrije koja svaki dan pravi sve bolje rezultate.

 "S obzirom na tradicionalne veze BiH i Volkswagena, prvi konkretni rezultati su napravljeni upravo sa Volkswagenom, ali je cilj da se bh. automobilska industrija poveže i sa drugim proizvođačima automobila. Privredna komora je svoje kapacitete stavila na raspolaganje timu koji je zadužen za realizaciju projekta na čelu sa predstavnikom Vlade SR Njemačke dr. Jungom i ispred BiH Tvrtkovićem ekspetrom iz oblasti automobilske industrije. U proteklom periodu posjećeno je 30-tak fabrika u BiH s ciljem sagledavanja stanja i proizvodnih mogućnosti", istakao je Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Grupacije automobilske industrije, pojašnavajući kako je u prvoj fazi posjećeno 10-tak firmi a poslije još oko 20.

Kako kaže, među prvih deset, izdvojilo se šest kompanija koje su ušle u prvu fazu projekta i do sada su tri kompanije dobile konkretne poslove. Ugovore su potpisale kompanije Bekto Precisa d.o.o., Saraj Komerc d.o.o. i Strojal d.o.o.  i rade na njihovoj realizaciji. Kompanija Pobjeda d.d.  je u fazi izrade ponuda i očekuju dobijanje posla. Plamingo d.o.o. je u fazi uvođenja potrebnog standarda ISO TS i nakon toga će ući u dobavljački lanac VW, TMD Group d.o.o. je u fazi razgovora sa VW o proizvodima koje TMD može raditi poslije čega će se raditi na modalitetima dobijanja poslova.

Veliki i značajan iskorak je napravljen, ali kako ističe još slijedi puno posla i mogućnosti.

"BiH je veoma interesantna zemlja kada je u pitanju proizvodnja automobilskih dijelova i uz podršku svih nivoa vlasti u BiH, mi smo uvjereni da će u narednih nekoliko godina značajan broj firmi biti uključen u automobilsku industriju. Ima najava i stranih investitora da zajednički sa domaćim otvore fabrike za proizvodnju auto dijelova, a što će sigurno pozitivno uticati na razvoj ove grane u BiH."

Kako je automobilska industrija među najrazvijenijim u svijetu, kompanije koje žele da se bave ovom vrstom proizvodnje moraju imati organizovane i pouzdane procese koji pogreške smanjuju na minimum. Neophodno je imati kvalitetan kadar, opremu, a također je neopnono imati implementirane potrebne standarde, kao što su ISO TS standard koji je razvila Međunarodna automobilska organizacija.

Kada imate pobrojano i kada prođete kontrole koje organizuju proizvođači automobila i dobijete pozitivnu ocjenu, Mališević kaže tek onda možete imati direktan  pristup poslovima koje nude proizvođači automobila.

U BiH ima nekoliko kompanija koje rade za velike svjetske proizvođače automobila pa tako i za Volkswagen. Samo neki od njih su Prevent BH, Mann+Hummel, Pobjeda, Volkswagen Sarajevo, Veritas, Cimos i drugi. Međutim, potencijal je puno veći i širenjem mreže kompanija proizvođača autodijelova u BiH, sigurno će pozitivno uticati na razvoj ekonomije BiH.

 
Izvor: Akta.ba